A gyertya lángja évszázadok óta emberek millióinak hangulatára volt hatással, s mi azért dolgozunk, hogy egyedi termékeink segítségével még többen fejezhessék ki szeretetüket, boldogságukat vagy gyújthassanak gyertyát bánatukban, szomorúságukban.

Referenciák:

Egyházi gyertyákat az ország minden egyházmegyéjébe szállítunk több mint 30 éve…

Több nagyobb vendéglőnek és szállodának az asztalán égnek a gyertyáink, Sümeg- Hotel Kapitány, Vár Csárda, Székesfehérvár- Szárcsa Csárda, Balaton felvidéki Boros Pincék – Mészáros Pincészet, Villányi pincék, Tokaj és még sorolhatnánk…

Bármilyen kérdése van, forduljon bizalommal telefonon vagy e-mailben hozzánk!

Egy kis ismertető, és néhány jótanács:

A gyertya rövid története:

Az emberiség már több mint két ezer éve használja a gyertyákat, évszázadokon át elengedhetetlen háztartási kelléknek számított.

Az első ismert viasz a méhviasz volt, amely akkoriban még igen ritka és értékes anyagnak számított.

A gyertya a szentháromságot testesíti meg a láng, a kanóc és a viasz egysége folytán. A magyar néphit úgy mondja, hogy a mennyországban mindenkinek van egy égő gyertyája, ameddig az lángol, addig él az ember. A gyertya végigkíséri az embert az életen, a keresztelő alkalmával éppoly jelentős, szimbolikus szerepet játszik, akárcsak a születésnapi tortán, a haldokló mellett vagy a ravatalnál.

Gyertya alapanyagai:

Sztearin:

Természetes zsiradékokból készült, viszonylag kemény viasz, amely nehezen görbül és nem hajlik meg szobahőmérsékleten. 57 C-on olvad, egyenletes lánggal ég.

Paraffin:

Kőolajszármazék. A sztearinnál kevésbé törékeny, tiszta formában fehér, szagtalan, viaszos tapintású, szilárd anyag. Olvadáspontja 48-65 C között mozog.

Mitől csepeg a gyertya?

Az első ok a huzat, a második ok az lehet az is, ha a gyertyák túl közel vannak egymáshoz, szüntessük meg a huzatot, helyezzük távolabb a gyertyákat egymástó ezzel is csökkentve a csepegést. Akkor is folyik a gyertya, ha túl hosszú a bél (kanóc), ilyenkor több viaszt olvaszt fel, mint amit optimálisan el tudna égetni. Ezért a fölösleg lefolyik és közben lobogva, füstölve ég. Segíthetünk rajta, ha a gyertyabelet rövidebbre vágjuk. De ha túl rövid, befullad.

Hogyan távolítható el a viaszfolt?

Hagyjuk megkeményedni, majd keféljük ki az anyagot. A terítőt, a textílszalvétát betehetjük a mélyhűtőbe is, ahol a viasz megkeményedik, majd egyszerűen csak törjük le. Ha ezek után még mindig marad viasz, akkor tegyük az anyagot két törlő papír közé, arra helyzzünk egy darabka textíliát, majd meleg vasalóval vasaljuk át. Ekkor a viasz megolvad, amit a papír felszív. Ezek után mossuk ki az anyagot a mosási útmutató szerint. Ha a szőnyegre folyna rá a viasz, akkor tegyünk rá egy zacskó jégkockát, amivel keménnyé tehető, így sokkal könnyebb összetörni és eltakarítani a viasz darabot.

Mit tegyünk ha inog a gyertya?

A gyertyatalpának átmérője legyen kicsit nagyobb, mint a gyertyatartóé. Ha mégsem így lenne akkor mártsuk forró vízbe a gyertya alsó végét, hogy a viasz megpuhuljon, majd gyorsan nyomjuk bele a gyertyatartóba. A gyertya hamar felveszi a gyertyatartó formáját és egyenesen stabilan fog állni.

VIGYÁZZON A LÁNGRA! Néhány biztonsági tanács:

A gyertyafény meghitt hangulatot kelt, barátságossá tesz minden összejövetelt. Puha fénye mellett könnyebb kikapcsolódni. A biztonság érdekében néhány tanácsot érdemes megfogadni:

-Égő gyertyát soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, sok tragédiát okozott már!

-Az égő gyertyát ne tegyünk huzatos helyre!

-A kanóc legyen rövid. Ha kell vágjon le belőle, a hossza ne legyen több 1 cm-nél!

-Az égő gyertyát ne tegyük gyúlékony anyag vagy hőleadó tárgy közelébe!

-Az égő gyertyát ne mozgassuk!

-Az égő gyertyák között, ha lehet, legalább 7cm távolság legyen!